Vilthägn

 

Kontakt

 

För bokning och frågor om livdjur mejla oss på esstugans@gmail.com

 

Alexandra Hellström

Jonas Hellström 070-724 88 21

Hem 0582-32 002

 

Ässtugans Gård 182

697 92 Pålsboda

 

esstugans@gmail.com

alexandrahellstrom@live.se

Vårat vilthägn

Vi har haft vårat vilthägn i drift sedan år 1995. Dovviltet köptes in från flera olika hägn. Första delen av hägnet var ca 6 ha men är nu i dagsläget omkring 40 ha. Vi har under åren haft ett mycket noggrant avelsarbete på våra djur för att dels få så friska djur som möjligt samt så goda troféer som möjligt. Vilket har resulterat i mycket fina resultat i hornbedömningar. Många medaljtroféer, speciellt hos mufflonfåren.

 

I dagsläget är våra mufflonfår de som gett bäst poäng vid trofébedömning hos Jägareförbundet. 1a plats på listan är en bagge ifrån hägnet som höll 223 poäng (99,5cm på båda hornen). 2a plats är också ifrån vårat hägn, den höll 213,8 poäng och en hornlängd på 88-89 cm. Vi har en bagge kvar i avel som håller runt 225-230 poäng.

Hägnet består av ca 50 % betesmark, 40 % vacker hagmark. Resten är trädbevuxet.

 

Vi har nogrann skötsel av våra djur och daglig uppsikt över hägnet. De har tillgång till många vindskydd runt om i hägnet året runt. Mufflonfår lever ute året om samt fäller sin päls själva under månaderna slutet av april-juni. Under vintermånaderna utfodrar vi djuren främst med ensilage. Runt 50-100 st balar per vinter. De får även strö i vindskydden i form av halm. Vindskydden är mycket uppskattade av mufflonfåren vid regn samt vid sträng kyla med snö.

Vi har årligen strikt avskjutning på baggar samt hjortar som inte platsar i vårat avelsarbete eller för livdjursförsäljning . All jakt sker med guidning för att försäkra att rätt djur skjuts och att jakten går till så smidigt som möjligt. Så vi erbjuder ett begränsat antal jaktmöjligheter per år på dovhjort samt mufflonbaggar. Dovhjortarna så har vi jakt på helskovel,det vill säga kapitala handjur då en del även i medaljklass. Mufflonbaggar så inriktar vi oss på baggar ifrån två års ålder och sedan uppåt. De flesta mufflonbaggar ifrån vårat hägn håller runt 60 cm vid två års ålder och klassas då som kapital trofé. Vi sparar dem upp till den ålder för då syns det vilka som lämpar sig bäst till vidare avel eller livdjursförsäljning samt avskjutning. Baggar till jakt på gården säljer vi ifrån ca 65-70 cm. Vi har ingen jakt på hondjur i vårat hägn eller unga handjur.

 

Mufflonfåren i vårat hägn köptes ifrån Jan Åkerman. De har härstamning ifrån en djurpark i väst Tyskland innan de importerades till Eskilstuna djurpark i Sverige kring år 1964. År 2012 köptes det in ett gäng nya baggar till avel med annan blodslinje. De kom ifrån Hässelås Jakt & Avelshägn och de baggarna skiljer sig både i färg samt horn ifrån våra mufflonfår. Våra mufflonfår påminner mer om de stammar av mufflonfår som finns på det europeiska fastlandet bl.a Tjeckien,Tyskland mm. Våra mufflonfår har mörkare horn samt betydligt mörkare päls även lite tyngre kroppar.

 

Vi väljer årligen ut de bästa baggarna i hägnet för avel. Detta har gett väldigt goda resultat.

 

För att köpa mufflonfår

Vänligen sänd oss ett mejl med dina uppgifter till esstugans@gmail.com så sänder vi prislista så snart vi kan. Vi kan inte alltid svara på telefon och prisuppgifter tas på mejl.

 

Vi säljer tackor som livdjur mellan oktober-december. Baggar större delen utav året. Uppehåll i livförsäljning mellan mitten av juni-augusti. De flesta lamm föds mellan slutet februari - maj.

 

Vi tar bokningar för 2017 nu!

Om du söker nytt blod och starka troféer så mejla oss en bokning på esstugans@gmail.com

 

För mer bilder och info om våra djur, se vår instagram - Mufflonfar

Prisexempel uppstartsgrupp (inga mufflon sedan tidigare) - Tacklamm 3500 kr, Tacka 4500 kr, Bagglamm 4000 kr, Bagge 1 år o 8 mån 6000 kr (Alla priser inklusive moms)

 

Prisexempel köp av bara baggar - Bagglamm avel 4500 kr ,

Bagglamm jakthägn 3500 kr, Bagge 1 år avel (vår) 5500 kr, Bagge 1 år jakthägn (vår) 4500 kr

(Alla priser inklusive moms)

 

Vid köp av mer än 10 baggar begär en offert på mejl.

 

Fler prisuppgifter ges vid mejlkontakt - esstugans@gmail.com

Bokning endast på mejl. Vi tar inte bokning via telefon.

 

Vi säljer enbart Mufflonfår i Sverige till vilthägn.

 

Mufflon livdjur

Se vår sida "Livdjur mufflonfår" för att läsa mer om våra djur.

 

Vi säljer mufflonfår till andra vilthägn inom Sveriges gränser sedan hösten 2012. Då de blev regeländring den 15 oktober 2012. Så försvann begreppen A- samt b-hägn. Nu finns det friförklarade samt icke friförklarade hägn. Vårat hägn är friförklarat ifrån tuberkulos och då får vi alltså möjlighet att sälja livdjur till andra vilthägn. Vi säljer enbart mufflonfår.

Jakt i vilthägnet

Under sida till huvudsidan om vårat vilthägn hittar du i menyn raden högst upp i bild.

 

Varje år erbjuder vi ett antal jakttillfällen på hjortar samt mufflonbaggar. Mufflonbaggar främst vår under april-början av juni. Dovhjort under september då brunst infaller slutet av oktober. Endast handjur. Hondjur av dovhjort slaktar vi själva. Mufflonfår säljer vi tackor samt tacklamm som livdjur.